info text

3 főtt tojásos recept

A főtt tojásokat salátákhoz, köretekhez és egyéb ételekhez is felhasználhatjuk, így sosem vesznek kárba. A hűtőben akár 7 napig is elállnak, de egy hét után már érdemes felhasználni őket. Mi minden készíthető főtt tojásból? Három szuper recepttel készültünk.

Tojássalátás szendvics

Elkészítési idő: 10 perc
Megjegyzés: A feltüntetett mennyiség egy szendvics elkészítéséhez elegendő.
SIENA lapostányér ø 27 cm - kép
Hozzávalók:
  • 1 nagy főtt tojás, keményre főzve, kockákra vágva
  • 1–2 evőkanál majonéz
  • 2 evőkanál zellerszár, apróra vágva
  • 1 evőkanál finomra vágott újhagyma (vagy metélőhagyma)
  • egy csipet curry, só és bors
  • fejessaláta
  • 2 szelet toast kenyér
Elkészítése:
  1. A tojást kockákra vágjuk, majd egy villával kissé összenyomkodjuk. Összekeverjük a majonézzel, a zellerrel és az újhagymával. Végül ízesítjük curry-vel, sóval és borssal.
  2. Ha a ropogós toast kenyeret részesítjük előnyben, a szendvicset a sütő grillrácsán pirítsuk meg.
  3. A szendvicset úgy rétegezzük, hogy az egyik kenyérszeletre salátát teszünk, rákenjük a tojásos keveréket, majd a másik kenyérszeletet a tetejére helyezzük.

Az elkészítésben segítségedre lesznek:

Burgonyasaláta

Elkészítési idő: 35 perc
Megjegyzés: A feltüntetett mennyiség 4–6 adag elkészítéséhez elegendő.
Hozzávalók:
  • 3–4 közepes burgonya kockára vágva
  • 1/4 csésze ecetes uborkalé
  • 3 evőkanál apróra vágott uborka
  • 1/4 csésze apróra vágott friss petrezselyem
  • 1/2 csésze apróra vágott vöröshagyma
  • 1–2 mogyoróhagyma finomra vágva
  • 1–2 főtt tojás, keményre főzve, kockákra vágva
  • 1 közepes sárgarépa, kockára vágva
  • 1/2 piros paprika (lehet nyers vagy sült)
  • 1/2 csésze majonéz
  • 2 teáskanál dijoni mustár
  • egy csipet só és bors
Elkészítése:
  1. A burgonyát meghámozzuk és felvágjuk, majd sós vízben feltesszük főni. 10–20 percig főzzük, amíg megpuhul. Ezután leöntjük a vizet róla, és hagyjuk kihűlni.
  2. Egy nagy üvegtálba tesszük a főtt burgonyát, és ráöntjük a savanyú uborka levét. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott uborkát, petrezselymet, hagymát, mogyoróhagymát, a keményre főzött tojásokat, a sárgarépát és a pirospaprikát.
  3. Egy külön kis tálban elkészítjük az öntetet. A majonézt összekeverjük a mustárral, és ízlés szerint borsozzuk és sózzuk. Az öntetet aztán összekeverjük a krumplis keverékkel.

Jó, ha kéznél vannak:

Nicoise saláta

Elkészítési idő: 55 perc
Megjegyzés: A feltüntetett mennyiség 6 adag elkészítéséhez elegendő.
Hozzávalók a vinaigrette öntethez
  • 1/3 csésze citromlé (vagy vörösborecet)
  • 3/4 csésze extra szűz olívaolaj
  • 3 evőkanál apróra vágott mogyoróhagyma
  • 2 evőkanál apróra vágott friss bazsalikom
  • 1 evőkanál apróra vágott friss kakukkfű
  • 2 teáskanál apróra vágott friss oregánó
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • egy csipet só és bors
A saláta hozzávalói
  • 2–3 doboz tonhal a saját levében
  • 6 tojás keményre főzve és felszeletelve
  • 1 és 1/4 kg kis burgonya
  • 2 közepes fej római saláta vagy jégsaláta
  • 5 koktélparadicsom
  • 1 kis vöröshagyma, vékonyra szeletelve
  • 200 g zöldbab, 2 cm-es darabokra vágva
  • 1/4 csésze olívabogyó
  • 1 teáskanál kapribogyó
  • 1 evőkanál szardella
  • só, bors
Elkészítése:
  1. Először elkészítjük az öntetet. Egy zárható befőttes üvegbe tesszük az olajat, a citromlevet (vagy ecetet), a mogyoróhagymát, a fűszernövényeket és a mustárt. Az üveget lezárjuk, és alaposan összerázzuk az öntetet. Ezután ízesítjük sóval és borssal. A hagymaszeleteket Egy kisebb tálba tesszük, meglocsoljuk 3 evőkanál öntettel és félretesszük.
  2. Ezután addig főzzük a burgonyát, amíg megpuhul. Még melegen félbe, esetleg negyedekre vágjuk, a burgonya méretétől függően. A megfőtt krumplikat egy másik tálba tesszük, és meglocsoljuk körülbelül 1/4 csésze öntettel.
  3. Amíg a burgonya fő, megfőzzük a zöldbabot is. Egy kisebb fazékban vizet forralunk, és beletesszük a zöldbabot. 3–5 percig főzzük, hogy még roppanós maradjon. Ezután leöntjük a vizet, és leöblítjük hideg vízzel, hogy leállítsuk a főzés folyamatát.
  4. És most jöhet a tálalás. A tányérra rendezzük a salátát, középre tesszük a tonhalat, köré pedig a paradicsomot és a hagymát. A saláta szélére halmozzuk a burgonyát és a zöldbabot. Ezután a salátára tesszük a főtt tojást, olívabogyót és a szardellát. Végül az egészet meglocsoljuk a maradék öntettel.

Ez is jól jöhet: