Hozzávalók:
- 500 g ricotta
- 300 g áfonya
- 200 g háztartási keksz
- 150 g krémsajt
- 150 g zsíros tejföl
- 100 g vaj
- 100 g kristálycukor
- 8 lap zselatin
- 1 narancs héja
- 1 citrom héja
- vaníliakrém ízlés szerint
A kekszet összetörjük és alaposan összekeverjük a megolvasztott vajjal. A masszát egy 22 cm átmérőjű kerek, sütőpapírral kibélelt formába nyomkodjuk, és betesszük a hűtőbe megdermedni. A ricottát, a krémsajtot, a tejfölt, a cukrot, a reszelt citrushéjat és a vaníliát habosra keverjük.
A zselatint hideg vízbe áztatjuk, és körülbelül 10 percig hagyjuk, hogy megszívja magát. 100 g áfonyát összeturmixolunk, leszűrjük és felforrósítjuk a levét. Hozzáadjuk a kinyomkodott és lecsöpögtetett zselatint, és addig melegítjük (de nem forraljuk), amíg az teljesen fel nem oldódik. Hagyjuk kissé kihűlni.
Végül a maradék 200 g egész áfonyát és az elkészített zselatinos vizet óvatosan az elkészített masszához keverjük, majd az egészet az előkészített formába öntjük, és hűtőben kb. 3 órán át dermedni hagyjuk. Ezután a tortára ráöntjük az áfonyazselét, majd visszatesszük a hűtőbe, ideális esetben másnapig.
Áfonyazselé
Hozzávalók:
- 150 g áfonya
- 150 ml víz
- 3 lap zselatin
A zselatint hideg vízbe áztatjuk, és körülbelül 10 percig hagyjuk, hogy megszívja magát. Az áfonyát nagyon rövid ideig vízzel forraljuk, majd összeturmixoljuk és leszűrjük. Az áfonyaléhez hozzáadjuk a kinyomkodott és lecsöpögtetett zselatint, és addig melegítjük (de nem forraljuk), amíg az teljesen fel nem oldódik. Hagyjuk kissé kihűlni.