info text
  • Bejelentkezés
  • Bejelentkezés

Áfonyás cheesecake

DELÍCIA tálaló tortaalátét ø 31 cm, porcelán - kép
Hozzávalók:
  • 500 g ricotta
  • 300 g áfonya
  • 200 g háztartási keksz
  • 150 g krémsajt
  • 150 g zsíros tejföl
  • 100 g vaj
  • 100 g kristálycukor
  • 8 lap zselatin
  • 1 narancs héja
  • 1 citrom héja
  • vaníliakrém ízlés szerint
A kekszet összetörjük és alaposan összekeverjük a megolvasztott vajjal. A masszát egy 22 cm átmérőjű kerek, sütőpapírral kibélelt formába nyomkodjuk, és betesszük a hűtőbe megdermedni. A ricottát, a krémsajtot, a tejfölt, a cukrot, a reszelt citrushéjat és a vaníliát habosra keverjük.
 
A zselatint hideg vízbe áztatjuk, és körülbelül 10 percig hagyjuk, hogy megszívja magát. 100 g áfonyát összeturmixolunk, leszűrjük és felforrósítjuk a levét. Hozzáadjuk a kinyomkodott és lecsöpögtetett zselatint, és addig melegítjük (de nem forraljuk), amíg az teljesen fel nem oldódik. Hagyjuk kissé kihűlni.
 
Végül a maradék 200 g egész áfonyát és az elkészített zselatinos vizet óvatosan az elkészített masszához keverjük, majd az egészet az előkészített formába öntjük, és hűtőben kb. 3 órán át dermedni hagyjuk. Ezután a tortára ráöntjük az áfonyazselét, majd visszatesszük a hűtőbe, ideális esetben másnapig.

 

Áfonyazselé

 
Hozzávalók:
  • 150 g áfonya
  • 150 ml víz
  • 3 lap zselatin
A zselatint hideg vízbe áztatjuk, és körülbelül 10 percig hagyjuk, hogy megszívja magát. Az áfonyát nagyon rövid ideig vízzel forraljuk, majd összeturmixoljuk és leszűrjük. Az áfonyaléhez hozzáadjuk a kinyomkodott és lecsöpögtetett zselatint, és addig melegítjük (de nem forraljuk), amíg az teljesen fel nem oldódik. Hagyjuk kissé kihűlni.