Hozzávalók:
- 500 g konzerv fekete bab
- 400 g darabos paradicsomkonzerv
- 60 g 70%-os csokoládé
- 30 ml olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 babérlevél
- 1 hagyma apróra vágva
- 1 liter zöldség- vagy csirkehús-alaplé
- jalapeño paprika ízlés szerint
- 2 szálzeller felkockázva
- 2 sárgarépa kockákra vágva
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 1 kockára vágott zöldpaprika
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 evőkanál kristálycukor
- ½ teáskanál kömény
- ½ teáskanál fahéj
- fehér borecet ízlés szerint
- só, bors
- apróra vágott korianderlevél ízlés szerint
- tortilla chips
Az olajon megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a babérlevelet, a köményt, a fokhagymát, a jalapeñót, a sárgarépát, a zellert, a zöldpaprikát, és mindent megpirítunk. Hozzáadjuk a pürét, a füstölt paprikát, és röviden ideig tovább pirítjuk az egészet.
Hozzáöntjük az alaplevet, hozzáadjuk a paradicsomot, és mindent kb. 15 percig főzünk. A levesbe tesszük a babot, az oregánót, a fahéjat, a cukrot, és alacsony lángon további 10 percig főzzük. Sóval, borssal és ecettel ízesítjük. Végül a levesben felolvasztjuk a csokoládédarabokat. Az egészet összekeverjük, korianderrel és tortilla chips-szel tálaljuk.