Crumble topping (morzsa):
- 80 g lehűtött vaj
- 60 g pörkölt szeletelt mandula
- 60 g finomliszt
- 50 g kristálycukor
- egy csipet só
- vanília kivonat ízlés szerint
Rebarbarás töltelék:
- 250 g rebarbara
- 150 g eper
- 2 evőkanál baracklekvár
- 1 evőkanál méz
- 100 g kristálycukor
- egy citrom héja és leve
- 20 ml grenadin szirup
- fél teáskanál őrölt gyömbér
A morzsa elkészítése:
A szárazon megpörkölt mandulát összekeverjük a liszttel, sóval, cukorral és vaníliakivonattal. Hozzáadjuk a kockára vágott vajat, és az egészet morzsává dolgozunk.
A töltelék elkészítése
A megtisztított rebarbarát kb. 3 cm-es kockákra vágjuk, majd
egy tepsibe tesszük, megszórjuk cukorral és rácsepegtetjük a grenadin szirupot és rövid ideig enyhén pároljuk. Nem szabad túlsütni, hogy még megtartsa a formáját. A megpuhult rebarbarát megszórjuk gyömbérrel, hozzáadjuk az epret, a mézet, a lekvárt, a citrom héját és levét, enyhén elkeverjük és sütőtálba tesszük. A morzsát rászórjuk a rebarbarára és 180°C-os sütőben kb. 10 percig sütjük, vagy amíg aranybarna nem lesz.
TIPP: Pisztáciával megszórt vaníliafagylalttal tálaljuk.