Ezekre lesz szükséged:
- 500 g finomliszt
- 115 g porcukor
- 200 ml langyos tej
- 25 g élesztő
- 100 g megolvasztott margarin
- 1 tojás
- ½ kk. só
- 1 citrom reszelt héja
- vágott mandula
- rumba áztatott mazsola
Hogyan készül a fonás nélküli kalács:
Adj a tejhez egy csiper cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és szobahőmérsékleten hagyd felfutni.
Egy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a citromhéjat, add hozzá a megolvasztott margarint, keverd bele a tojást és az élesztős tejet, majd dolgozd sima, nem ragacsos tésztává. Add hozzá a vágott mandulát és a rumba áztatott mazsolát is. Tedd a tésztát egy kikent
kerámiaformába, és meleg helyen hagyd egy órán át kelni. A kalácsot süsd
160°C-on 45 percig. Ha megsült, azonnal fordítsd ki a formából, és várd meg, amíg kihűl.
Egy hasznos tipp: Ha a kalácsot nem tudod kifordítani a formából, takard le nedves konyharuhával. Kb. 10 perc után könnyen kivehető a kalács.