info text
  • Bejelentkezés
  • Bejelentkezés
KezdőlapTESCOMA BlogReceptekHúsokDámszarvas lapocka csipkebogyómártással

Dámszarvas lapocka csipkebogyómártással

ReceptekHúsok
2024. 10. 10.
TitanPOWER serpenyő ø 24 cm - kép

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 kg dámszarvas lapocka
  • 150 g csipkebogyó lekvár
  • 200 ml vörösbor
  • 150 g sárgarépa
  • 150 g fehérrépa
  • 150 g zeller
  • 2 hagyma
  • 1 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál vörösborecet
  • 9 evőkanál olvasztott zsír
  • 2 evőkanál liszt
  • só, bors
  • boróka, babérlevél, szegfűbors
A húst sózzuk, borsozzuk, majd serpenyőben 3 evőkanál zsíron megpirítjuk. Félretesszük. Egy serpenyőben felhevítünk további 3 evőkanál zsírt, és az apróra vágott hagymát és a zöldségeket aranyszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a cukrot, karamellizáljuk, majd hozzáadjuk az ecetet, és megvárjuk, amíg elpárolog. Hozzákeverjük a csipkebogyó lekvárt és a fűszereket. Hozzáadjuk a megsült húst, felöntjük a borral és annyi vízzel, hogy ellepje. Körülbelül 60 percig puhára főzzük, majd kivesszük a húst és félretesszük. A maradék zsírból és lisztből rántást készítünk, belekeverjük a szószba, és hagyjuk főni körülbelül 15 percig. Ezután az egészet átpasszírozzuk egy sűrű szitán. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. A szeletekre vágott húst zsemlegombóccal tálaljuk.