Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 kg dámszarvas lapocka
- 150 g csipkebogyó lekvár
- 200 ml vörösbor
- 150 g sárgarépa
- 150 g fehérrépa
- 150 g zeller
- 2 hagyma
- 1 evőkanál cukor
- 3 evőkanál vörösborecet
- 9 evőkanál olvasztott zsír
- 2 evőkanál liszt
- só, bors
- boróka, babérlevél, szegfűbors
A húst sózzuk, borsozzuk, majd
serpenyőben 3 evőkanál zsíron megpirítjuk. Félretesszük. Egy serpenyőben felhevítünk további 3 evőkanál zsírt, és az apróra vágott hagymát és a zöldségeket aranyszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a cukrot, karamellizáljuk, majd hozzáadjuk az ecetet, és megvárjuk, amíg elpárolog. Hozzákeverjük a csipkebogyó lekvárt és a fűszereket. Hozzáadjuk a megsült húst, felöntjük a borral és annyi vízzel, hogy ellepje.
Körülbelül 60 percig puhára főzzük, majd kivesszük a húst és félretesszük. A maradék zsírból és lisztből rántást készítünk, belekeverjük a szószba, és hagyjuk főni körülbelül
15 percig. Ezután az egészet átpasszírozzuk egy sűrű szitán. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. A szeletekre vágott húst zsemlegombóccal tálaljuk.