Hozzávalók:
A tésztához:
- 285 ml kesudiótej vagy teljes tehéntej
- 67 ml olaj
- 33 g kristálycukor
- 1 + 1/4 teáskanál száraz élesztő
- 300 g + 50 g finomliszt
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 /2 teáskanál péksüteményekhez szánt sütőpor
- csipetnyi só
A töltelékhez:
- 75 g olvasztott vaj (a töltelékhez és a sütés előtti megkenéshez)
- 10 g őrölt fahéj
- 50 g kristálycukor
A mázhoz és a díszítéshez:
3 evőkanál olvasztott vaj
3 evőkanál pisztáciakrém
50 ml kesudiótej vagy tehéntej
250 g porcukor
pisztácia és áfonya
Elkészítése:
A tejet és az olajat a cukorral és sóval kissé felmelegítjük, majd megszórjuk az élesztővel. Két perc elteltével hozzáadunk 300 g lisztet, összekeverjük, letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen egy órán át
kelni hagyjuk. Ezután hozzákeverjük a maradék lisztet a szódabikarbónával és a sütőporral, majd
meggyúrjuk a tésztát. A
meglisztezett gyúródeszkán a tésztát nagy téglalap alakú lappá nyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal, és megszórjuk a cukorral elkevert fahéjjal. Ezután
rétesszerűen feltekerjük, éles késsel kb. 3 cm vastag csigákra vágjuk, majd egymás mellé helyezzük őket a
kivajazott tepsiben. Ismét letakarjuk egy konyharuhával, és még 15 percig kelesztjük. Enyhén megkenjük vajjal, és a
180 °C-ra előmelegített sütőben 15–20 percig sütjük. Sütés után sima mázzal vonjuk be a csigákat, amit olvasztott vaj, pisztáciapaszta, tej és cukor összekeverésével készítünk el.
Végül megszórjuk
durvára tört pisztáciával, majd áfonyával díszítjük, ami enyhén pikáns, savanykás ízt kölcsönöz a csigáknak.