info text
  • Bejelentkezés
  • Bejelentkezés
KezdőlapTESCOMA BlogInspirációk és ötletekFőzés, sütésFőszerepben: a habverő. Tippek és tanácsok tojásfehérje, tojássárgája és tejszínhab felveréséhez

Főszerepben: a habverő. Tippek és tanácsok tojásfehérje, tojássárgája és tejszínhab felveréséhez

Az elektromos habverő vagy a botmixer habverő feje jelentősen megkönnyíti és felgyorsítja a munkát. Bár ezek az eszközök egyszerűbbé teszik a folyamatot, a végeredményt számos egyéb tényező is befolyásolhatja. Hogy elkerüld a gyakori hibákat a habverés során, íme néhány bevált tipp és tanács, amelyekkel tökéletes tojáshabot, krémesen habos sárgáját vagy ízletes tejszínhabot készíthetsz.
GrandCHEF elektromos habverő - kép

Hogyan készíthetünk kemény tojáshabot?

  • Használj szobahőmérsékletű tojásokat: A tojásokat legalább egy órával a feldolgozásuk előtt vedd ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletre melegedhessenek. Ez biztosítja, hogy a hab stabilabb és magasabb legyen.
  • Adj hozzá egy csipet sót vagy egy csepp citromlevet: ezek az összetevők segítenek stabilizálni a tojáshabot. Ne aggódj, a kis mennyiségű só vagy citromlé nem befolyásolja a süti ízét.
  • Gondosan válaszd külön a tojásfehérjét és a sárgáját: még a legkisebb mennyiségű sárgája is ronthatja a hab minőségét. Figyelj oda a pontos szétválasztásra, hogy a hab kemény és alaposan felvert legyen.

Hogyan készíts ízletes tejszínhabot?

  • Használj hideg habtejszínt: a tojásfehérjével ellentétben a habtejszínt minél hidegebben használd. A hideg tejszínt könnyebb felverni, és jobban eléri a kívánt, kemény állagot.
  • Válassz magas zsírtartalmú habtejszínt: A tejszínhab készítéséhez legalább 30%-os zsírtartalmú, jó minőségű tejszínre lesz szükséged.
  • Kezdd lassan: először alacsony sebességgel verd a tejszínt. Ha már kissé besűrűsödött, fokozatosan növeld a sebességet, amíg annyira kemény nem lesz a hab, hogy kis csúcsok keletkeznek rajta, ha kihúzod belőle a habverőt. Érdemes védőfedővel ellátott tálat használni, így elkerülheted, hogy a tejszín kifröccsenjen.
  • Édesíts porcukorral: a tejszínt csak a habverés végén ízesítsd, és mindig porcukrot használj, mivel a kristálycukornak nincs ideje feloldódni a rövid habverés alatt.
  • A párizsi tejszínhabhoz több időre van szükség: a párizsi vagy francia tejszínhab elkészítése kicsit több időt vesz igénybe. Először fel kell olvasztanod a csokoládét a habtejszínben – ehhez használhatsz egy nyeles lábast vagy egy tejforralót is. Amikor a csokoládé teljesen felolvadt, hagyd kihűlni a keveréket 10 °C alatti hőmérsékletre. Csak ezután kezdheted el felverni a krémet.
  • Habverés nélkül is megy a dolog: készíts gyorsan és egyszerűen tejszínhabot a kávéhoz vagy a desszertekhez egy nyomófejes habszifon segítségével. A habszifonok 0,25 és 0,5 literes méretben kaphatók, ami megfelel a tejszín szokásos kiszerelésének. Öntsd a jól lehűtött tejszínt a palackba, tekerd be a patront és a tejszínhab máris készen áll a tálalásra.

Hogyan készíthetsz habot a tojássárgájából is?

  • Először vedd ki a tojásokat a hűtőből: a tojássárgája-hab elkészítéséhez a sárgája mellett kristálycukorra lesz szükséged. A sárgájának szobahőmérsékletűnek kell lennie. A tojáshab készítéséhez hasonlóan a tojásokat legalább egy órával korábban vedd ki a hűtőből.
  • Adj hozzá egy evőkanál forró vizet: ez az apró trükk segít a cukor gyorsabb feloldásában, és könnyedebb habot eredményez.
  • Légy türelmes a habverésnél: a habverés rendszerint időigényes, de megéri a fáradozást. A jól felvert tojássárgája-hab megnöveli térfogatát, és világos sárga színű lesz. Az állaga könnyű és levegős lesz.