Hozzávalók a kovászhoz:
- 70 ml langyos tej
- 20 g élesztő
- 5 g cukor (1 teáskanál)
Hozzávalók a tésztához:
- 200 g finomliszt,
- 2 nagyobb tojás sárgája
- 100 ml langyos tej
- 70 g felolvasztott vaj,
- 40 g kristálycukor (2 teáskanál)
- 40 ml barna rum,
- 2 csipet só
- egy kis citrom lereszelt héja
A kovász elkészítése:
Az élesztő hozzávalóit összekeverjük, és meleg helyen kelesztjük pár percig. A tészta elkészítése: A kovászhoz hozzáadjuk a tejet, a vajat, a rumot, a tojássárgákat, a cukrot és a lisztet, végül a lereszelt citromhéjat és a sót. Alaposan összekeverjük, híg tésztát készítünk, és meleg helyen egy órát kelesztjük. A forma kitöltése és kelesztés: A szilikon sütőformát kivajazzuk, és egy tepsire helyezzük. Díszítőfejjel ellátott habzsák segítségével annyi tésztát viszünk fel a formára, hogy csak az alját fedje be (a tészta kelés és sütés közben meg fog kelni). A formát letakarjuk egy konyharuhával és 30 percig kelni hagyjuk. A sütés: Kelesztés után levesszük a konyharuhát, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb 20 percig sütjük. A megsült fánkokat mindig ízesítsük csokoládéval vagy cukormázzal, szükség esetén díszítést is szórhatunk rá.
Gluténmentes változat
Hozzávalók a kovászhoz: - 70 ml langyos tej
- 20 g élesztő
- 5 g cukor (1 teáskanál)
Hozzávalók a tésztához: - 100 g gluténmentes liszt,
- 50 g rizsliszt,
- 50 g kukoricaliszt,
- 2 tojássárgája
- 100 ml langyos tej
- 70 g felolvasztott vaj,
- 40 g kristálycukor (2 teáskanál)
- 40 ml barna rum,
- 2 csipet só
- egy kis citrom lereszelt héja
A kovász elkészítése:
Az élesztő hozzávalóit összekeverjük, és meleg helyen kelesztjük pár percig.
A tészta elkészítése:
A kovászhoz hozzáadjuk a tejet, a vajat, a rumot, a tojássárgákat, a cukrot és a gluténmentes, a rizs- és a kukoricalisztet, végül a reszelt citromhéjat és a sót, alaposan összekeverjük, és híg tésztát készítünk. A forma kitöltése és kelesztés: A szilikon sütőformát kivajazzuk, és egy tepsire helyezzük. Díszítőfejjel ellátott habzsák segítségével annyi tésztát viszünk fel a formára, hogy csak az alját fedje be (a tészta kelés és sütés közben meg fog kelni). A formát letakarjuk egy konyharuhával és egy órán át kelni hagyjuk. A sütés: Kelesztés után levesszük a konyharuhát, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb 20 percig sütjük. A megsült fánkokat mindig ízesítsük csokoládéval vagy cukormázzal, szükség esetén díszítést is szórhatunk rá.
EGY TIPP: A rumból sütés közben elpárolog az alkohol, ezért nyugodt szívvel hozzáadhatjuk a tésztához. Ha azonban inkább mégis elhagynád ezt az összetevőt, használhatsz helyette rumesszenciát, vagy adj még 40 ml tejet a tésztához.