info text
  • Bejelentkezés
  • Bejelentkezés

Gombaleves

ReceptekLevesek
2024. 09. 16.
SIENA mélytányér - kép

Hozzávalók:

  • 50 g vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • 100 g finomliszt 
  • 2 liter zöldség- vagy csirkehús-alaplé
  • 0,7 kg burgonya
  • 100 g szárított gomba
  • 20 g apróra vágott kapor
  • 330 ml 30%-os tejszín
  • 4 evőkanál ecet
  • 2–3 evőkanál kristálycukor 
  • 2 babérlevél
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1/2 teáskanál őrölt szegfűbors
  • só, bors 

Elkészítése:

Először a szárított gombát hideg vízbe áztatjuk. Egy lábasban felhevítjük a vajat és az olajat, hozzáadjuk a lisztet és kb. 2 percig pirítjuk. Felöntjük a húslevessel, alaposan összekeverjük, felforraljuk, és körülbelül 15 percig főzzük. A gombát lecsepegtetjük, és a köménnyel és a babérlevéllel együtt a húsleveshez adjuk. Közben a megtisztított burgonyát kisebb kockákra vágjuk, és a lábasba tesszük. Sózzuk, borsozzuk és további 10 percig főzzük, majd ecettel és cukorral ízesítjük. A levest tejszínnel krémesítjük és nagyon rövid ideig főzzük, majd a lábast félretesszük. Végül hozzáadjuk az apróra vágott kaprot.