Hozzávalók:
- 50 g vaj
- 1 evőkanál olaj
- 100 g finomliszt
- 2 liter zöldség- vagy csirkehús-alaplé
- 0,7 kg burgonya
- 100 g szárított gomba
- 20 g apróra vágott kapor
- 330 ml 30%-os tejszín
- 4 evőkanál ecet
- 2–3 evőkanál kristálycukor
- 2 babérlevél
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1/2 teáskanál őrölt szegfűbors
- só, bors
Elkészítése:
Először a szárított gombát hideg vízbe áztatjuk. Egy
lábasban felhevítjük a vajat és az olajat, hozzáadjuk a lisztet és kb. 2 percig pirítjuk. Felöntjük a húslevessel, alaposan összekeverjük, felforraljuk, és körülbelül 15 percig főzzük. A gombát lecsepegtetjük, és a köménnyel és a babérlevéllel együtt a húsleveshez adjuk. Közben a megtisztított burgonyát kisebb kockákra vágjuk, és a lábasba tesszük. Sózzuk, borsozzuk és további 10 percig főzzük, majd ecettel és cukorral ízesítjük. A levest tejszínnel krémesítjük és nagyon rövid ideig főzzük, majd a lábast félretesszük. Végül hozzáadjuk az apróra vágott kaprot.