info text
  • Bejelentkezés
  • Bejelentkezés
KezdőlapTESCOMA BlogReceptekÉdes finomságokHázi készítésű olasz sós karamell fagylalt

Házi készítésű olasz sós karamell fagylalt

GrandCHEF elektromos fagylaltkészítő gép - kép

Az igazi olasz fagyihoz a következőkre lesz szükség:

  • 300 ml zsíros tej
  • 90 g tojássárgája
  • 15 g kristálycukor
  • mogyoró a megszóráshoz

A sós karamell elkészítéséhez:

  • 100 g kristálycukor
  • 130 ml 30%-os tejszín
  • 15 g vaj
  • 3–4 g só (ízlés szerint)

Elkészítése:

A cukrot karamellizáljuk a lábasban. A karamellnek borostyánszínűnek kell lennie. Ügyeljünk, hogy ne égjen meg! Hozzáadjuk a vajat, megkeverjük, majd hozzáöntjük a tejszínt, utána a tejet és a sót. Hagyjuk, hogy az egész felforrjon, hogy a karamell feloldódjon.
 
Sűrű habbá verjük a tojássárgáját és a cukrot a fagylalthoz, hozzáadunk egy kis mennyiségű karamell keveréket, és alaposan összekeverjük. Ezzel a lépéssel temperáljuk a tojássárgáját. Amikor a tojássárgája elkeveredett a karamellás keverékkel, mindent visszaöntünk a lábasba a karamellás keverékhez, és folyamatos keverés mellett lassan melegítjük, amíg be nem sűrűsödik. Ha az ujjunkat végighúzzuk a fakanálon és csík marad utána, a keveréket leszűrjük, lehűtjük a hűtőben, majd a lehűtött, bekapcsolt fagylaltkészítőbe öntjük, és körülbelül 20 perc múlva a fagylalt elkészül.
 
EGY TIPP: Egy kis adag karamellt tegyünk félre a kész fagylalt későbbi leöntéséhez tálaláskor. Szórjuk meg mogyoróval.