Az igazi olasz fagyihoz a következőkre lesz szükség:
- 300 ml zsíros tej
- 90 g tojássárgája
- 15 g kristálycukor
- mogyoró a megszóráshoz
A sós karamell elkészítéséhez:
- 100 g kristálycukor
- 130 ml 30%-os tejszín
- 15 g vaj
- 3–4 g só (ízlés szerint)
Elkészítése:
A cukrot karamellizáljuk a lábasban. A karamellnek borostyánszínűnek kell lennie. Ügyeljünk, hogy ne égjen meg! Hozzáadjuk a vajat, megkeverjük, majd hozzáöntjük a tejszínt, utána a tejet és a sót. Hagyjuk, hogy az egész felforrjon, hogy a karamell feloldódjon.
Sűrű habbá verjük a tojássárgáját és a cukrot a fagylalthoz, hozzáadunk egy kis mennyiségű karamell keveréket, és alaposan összekeverjük. Ezzel a lépéssel temperáljuk a tojássárgáját. Amikor a tojássárgája elkeveredett a karamellás keverékkel, mindent visszaöntünk a lábasba a karamellás keverékhez, és folyamatos keverés mellett lassan melegítjük, amíg be nem sűrűsödik. Ha az ujjunkat végighúzzuk a fakanálon és csík marad utána, a keveréket leszűrjük, lehűtjük a hűtőben, majd a lehűtött, bekapcsolt fagylaltkészítőbe öntjük, és körülbelül 20 perc múlva a fagylalt elkészül.
EGY TIPP: Egy kis adag karamellt tegyünk félre a kész fagylalt későbbi leöntéséhez tálaláskor. Szórjuk meg mogyoróval.