info text
  • Bejelentkezés
  • Bejelentkezés
KezdőlapTESCOMA BlogInspirációk és ötletekFőzés, sütésHogyan készíts otthon ízesített fűszerolajat?

Hogyan készíts otthon ízesített fűszerolajat?

Hogyan készíts otthon ízesített fűszerolajat? - kép
Az otthon, az ablakban vagy a kertben termesztett, vagy a mezőn gyűjtött fűszernövényeket sokféleképpen feldolgozhatod. A gyógy- és fűszernövényekből készült termékek közé tartoznak a különböző szirupok, kenőcsök, tinktúrák, borok, ecetek és természetesen a fűszeres olajok. Ezeket leginkább a konyhában használhatjuk, például zöldségsaláták ízesítésére. De hogyan készítsünk fűszerolajat?
 

Fűszerolaj készítése

Fűszerolajat kétféleképpen készíthetünk: melegítéssel vagy áztatással. A melegítéssel készített változat bonyolultabb, de nagyobb gyógyhatással bír. Alapként használhatunk hagyományos szűz olívaolajat vagy napraforgóolajat, de más lehetőségek is elérhetők – nagyszerű például a tökmagolaj, amely diós ízű és élénkzöld színű, vagy a lenmagolaj.

Bármilyen olajat is választunk, adjunk hozzá aprított friss fűszernövényeket, melegítsük fel, majd hagyjuk legalább 24 órát, de akár egy egész hetet is ázni. Ezután szűrjük le az olajat, és töltsük üvegbe. Végül tegyünk az olajba egy szálat a fő fűszernövényből. Fontos, hogy a növényt mindig teljesen ellepje az olaj, különben meg fog romlani.  A munkához kiváló segítség egy áztatószita, amely a növényeket a folyadék alatt tartja.
VITAMINO olajtartó 500 ml, áztatószitával - kép

Jól fog jönni:

A második módszer melegítés nélkül

Az olajat egyszerűen egy üvegbe töltjük és hozzáadjuk a fűszernövényeket. Ez esetben is nagyon fontos, hogy az olaj teljesen ellepje a növényeket. Ehhez a művelethez remek választás a VITAMINO olajtartó, amely ázatószitával is rendelkezik. Az eljárás ugyanaz – a szűrőt töltsük meg a fűszernövényekkel, és öntsük le hideg olajjal. A szűrő a fűszernövényeket a folyadék alatt tartja, és amikor úgy gondolod, hogy az olaj már jó lesz, kényelmesen ki is veheted az üvegből. 

 

Melyik fűszernövényekből érdemes fűszerolajat készíteni?

Bazsalikom – A legnépszerűbb paradicsommal kombinálva, ráadásul segíti az emésztést. Ha jobban szeretnél tanulni vagy hatékonyabban dolgozni, fogyassz rozmarinolajos salátákat! Rozmaring – a rozmaring élénkítő hatású növény, amely enyhíti a kimerítő szellemi munka okozta fejfájást. Kakukkfű – támogatja a vérkeringést és az emésztést. Az utolsó fűszer, amit a figyelmedbe ajánlunk, a borsikafű, más néven csombor. A borsikafűvel elsősorban balkáni receptekben és a tradicionális csubrica fűszerkeverékben találkozhatunk. Étvágyat javít, csökkenti a vérnyomást és erősíti a szívet. Javítja az étvágyat, csökkenti a vérnyomást és erősíti a szívet.
VITAMINO olajtartó 500 ml, áztatószitával - kép

Hogyan használjuk a fűszerolajokat a konyhában?

A saláták és a különféle ízesített olajok tökéletes párost alkotnak, de az utóbbiak ennél sokkal több lehetőséget rejtenek magukban. Kenhetjük a baguette-re vaj helyett – isteni finom! A pirított fehér kenyér olajjal és paradicsommal igen népszerű reggeli Spanyolországban. Egy másik felhasználási lehetőség a fűszerolaj felhasználására a sütés, vagyis a hirtelen kisütött hús vagy hal. Legyünk azonban óvatosak, a hidegen sajtolt olajok nem minden esetben alkalmasak sütésre. Igazán laktató és ízletes fogás a grillezett camembert fokhagymával és kakukkfűolajjal. A rozmaringolaj kiválóan passzol a pirított gombákhoz is.