info text
KezdőlapTESCOMA BlogReceptekHúsvéti kuglóf édesen és sósan

Húsvéti kuglóf édesen és sósan

Receptek
2025. 04. 08.
DELÍCIA kisbárány alakú kerámia sütőforma - kép

Hozzávalók az édes változathoz:

Készítsd elő a következőket:

  • 200 g kristálycukor
  • 2 tojás
  • 4 tojássárgája
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4 tojásfehérje habja
  • 240 g rétesliszt

Elkészítés:

A kristálycukrot, a tojásokat, a tojássárgáját, a vaníliás cukrot a citromlével és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük, majd fokozatosan hozzákeverjük a felvert tojáshabot és a lisztet.

A formát befújjuk a sütőformákhoz szánt DELÍCIA olajjal, vagy alaposan kikenjük étkezési zsírral, majd megszórjuk liszttel.

A tésztát beleöntjük a formába, és a 180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 45 percig sütjük.

A kész bárányt a formában megfelelő alátére helyezzük, fejjel lefelé fordítjuk és kiborítjuk.

Jó tanács: Ha a bárányt nem lehet kiszedni a formából sütés után, takarjuk le a formát egy nedves konyharuhával, és körülbelül 10 perc elteltével könnyedén levehető lesz a süteményről.
DELÍCIA kisbárány alakú kerámia sütőforma - kép

Sós húsvéti bárány

Hozzávalók:

  • 350 g füstölt hús
  • 200 g kifli
  • 50 g medvehagyma
  • 50 g csalán
  • 7 tojás
  • 1 hagyma
  • 1 mogyoróhagyma
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • 1 teáskanál édeskömény mozsárban törve
  • 1 teáskanál finomra vágott friss kakukkfű
  • 1 teáskanál egész édeskömény
  • szerecsendió ízlés szerint
  • só, bors
  • vaj a forma kikenéséhez

Elkészítése:

A péksüteményt apró darabokra vágjuk, és tálba tesszük. A vöröshagymát és a mogyoróhagymát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a füstölt húst, enyhén megpirítjuk, majd hagyjuk kihűlni. Közben a csalánt és a fokhagymát finomra vágjuk, és a péksüteményhez adjuk. Ezután hozzákeverjük a tojásokat, a kakukkfüvet, az édesköményt és a szerecsendiót, sóval, borssal ízesítjük. A sózással bánjunk óvatosan, mert a füstölt hús önmagában is sós lehet. A kihűlt húst alaposan elkeverjük a többi hozzávalóval. A masszát vajjal kikent formába simítjuk, és 180 °C-on kb. 45 percig sütjük, amíg szép aranybarna nem lesz. Sütés után kiborítjuk a formából, és hagyjuk kihűlni.