info text

Júdáskalács

PRESIDENT konyhai robot - kép

Készítsd elő a következőket:

Kb. 24 darabhoz:
  • 500 g finomliszt
  • 70 g vaj
  • 2 tojássárgája
  • 300 ml főzőtejszín
  • 80 g kristálycukor
  • 25 g élesztő
  • 4 g só
  • egy csipet reszelt szerecsendióvirág
  • 1/4 citrom héja
A megkenéshez:
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál vaj

Elkészítése:

Az élesztőt összekeverjük egy teáskanál cukorral, ráöntünk 100 ml tejszínt, hozzáadunk egy evőkanál lisztet, és hagyjuk felfutni a kovászt. A többi hozzávalót egy tálban összekeverjük, hozzáadjuk a kovászt, és lágy, nem ragadós tésztát gyúrunk belőle. Fóliával letakarjuk, és körülbelül egy órán át kelesztjük, amíg a duplájára nem nő. A megkelt tésztát 24 részre osztjuk, mindegyikből 20 cm hosszú rudakat sodrunk, majd nyuszifüleket formázva csomóba tekerjük, és a megformázott tésztadarabokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük(a megadott mennyiség 2 tepsinyi lesz). A júdáskalácsokat megkenjük a két evőkanál vízzel felvert tojással, majd további 20 percig kelesztjük. Közben a sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. A megkelt kalácsokat ismét megkenjük tojással, majd a sütőbe tesszük. Kb. 15 percig sütjük, amíg aranybarnára sülnek és megszilárdulnak. A mézet felmelegítjük, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a felkockázott vajat, és addig keverjük, amíg az teljesen fel nem olvad. A frissen sült júdáskalácsokat azonnal megkenjük a mézes-vajas mázzal.

A recepthez segítségedre lehetnek: