A tésztához vegyél elő:
- 125 g finomlisztet
- 125 g félfogós lisztet
- 120 ml tejet
- 50 g kristálycukrot
- 50 g vajat
- 15 g friss élesztőt
- 1 tojássárgáját
- egy csipet sót
A töltelékhez szükséged lesz:
- 750 g meghámozott, kimagozott almára
- 100 g dióra
- 70 g reszelhető mézeskalácsra*
- 70 g cukorra
- 20 g rumba áztatott mazsolára
- 1 kk. őrölt fahéjra
- ½ citrom levére
Elkészítés:
Egy tálkában készíts kovászt: keverd az élesztőt 1 ek. cukorral, 1 ek. liszttel és 2 ek. langyos vízzel folyékony masszává. Meleg helyen hagyd felfutni.
Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a langyos, megolvasztott vajat, és a langyos tejben elkevert sót és tojássárgáját. Add hozzá a felfutott kovászt, és dagassz puha, lágy tésztát. Meleg helyen keleszd kb. 60 percig.
Közben készítsd el a karamellás diót. Egy serpenyőben olvaszd fel a cukrot, és várd meg, amíg megbarnul. Add hozzá a diót, és jól keverd meg, hogy a karamell teljesen bevonja. Öntsd a diós karamellt egy sütőpapírral bélelt sütőlapra, így könnyen fel tudod majd szedni róla. Ha kihűlt, törd apró darabokra, például egy mozsárban. Készítsd el az almatölteléket: a meghámozott, vékony szeletekre vágott almát locsold meg a citromlével, szórd meg a reszelt mézeskaláccsal, a mazsolával és a fahéjjal. Keverd hozzá a karamellás diót.
Ha megkelt, a tésztát lisztezett deszkán nyújtsd kb. 50 x 30-es téglalappá, töltsd meg az almával, és tekerd fel. Tedd át a tekercset egy szilikonos sütőlappal kibélelt tepsibe, kend meg a felvert tojással, és 180 °C-ra előmelegített sütőben süsd kb. 30 percig. 10 perc után érdemes sütőpapírral lefedni a tekercset. Kihűlve szeleteld.
*Helyettesíthető ugyanennyi zsemlemorzsával és 1 kk. mézeskalácsfűszerrel, a végeredmény eltérhet a képen láthatótól.