info text
  • Bejelentkezés
  • Bejelentkezés

Kelt tésztás hópehely

GrandCHEF szervírozótálca - kép

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 185 ml tej
  • 75 g cukor
  • 75 g vaj
  • 375 g finomliszt
  • 1 tojás
  • 1/2 teáskanál őrölt kardamom
  • 1/2 zacskó porélesztő
  • egy csipet só

A töltelékhez:

  • 50 g puha vaj
  • 50 g nádcukor
  • 3 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt kardamom

A fahéjas töltelék helyett akár kakaós vagy mogyorós-csokoládés tölteléket is használhatsz.

Elkészítése:

Egy kisebb nyeles lábasban felforrósítjuk a tejet, és hozzáadjuk a cukrot, hogy feloldódjon. A tejnek nem szabad felforrnia, ezért időben húzzuk le a tűzről, keverjük bele a vajat, majd ha felolvad, az őrölt kardamomot is.
Egy tálban összekeverjük az átszitált lisztet, a sót és a porélesztőt. A kihűlt tejes keveréket a liszthez öntjük, majd hozzáadjuk a tojásokat. Sima tésztát készítünk. Áttesszük egy olajjal kikent melegítőtálba, és hagyjuk kelni, amíg a fedél kidudorodik (kb. 30 perc). A tésztának a térfogata kétszeresére kell nőnie.

Közben az összes hozzávalót óvatosan összekeverve elkészítjük a tölteléket.

A buborékmentes tésztát a belisztezett gyúródeszkára tesszük, cipót formázunk belőle, és 4 egyenlő részre osztjuk. Mindet kör alakú lappá nyújtjuk, majd a sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és egy derelyevágó segítségével szabályos kör alakúra vágjuk. Az első három lapot ecsettel megkenjük a töltelékkel, egymásra helyezzük, végül a negyedik, töltelék nélküli lapot is rátesszük. A kör közepére egy poharat állítunk, majd a derelyevágóval először 4 részre, majd ezek felére, végül újra felére vágjuk a tésztát, így 16 egyforma „sugarat” kapunk.

Fonás: mindig két szomszédos sugarat emelünk fel, egymás felé csavarjuk őket, majd a végeket összeillesztjük, és a széleket összenyomkodjuk. Az elkészült hópelyhet letakarjuk, és 20 percig kelesztjük. 180 ˚C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. A megsült süteményt olvasztott vajjal megkenjük.

Az elkészítésben segítségedre lesznek: