info text

Kuglóf citromos mázzal

DELÍCIA magas kuglóf sütőforma ø 24 cm, szélkerék - kép
Kóstold meg azt a süteményt, amellyel a két világháború közöti Csehszlovákia legsikeresebb vállalkozójának felesége varázsolta el a vendégeit. A következő recept Marie Baťová 99 édes finomság című könyvéből származik.

Hozzávalók:

  • 300 g rétesliszt
  • 200 ml tej
  • 100 g kristálycukor
  • 100 ml olaj
  • 30 g kandírozott citromkockák
  • 8 g vaníliás cukor
  • 5 tojás
  • 1 citrom
  • egy csipet só
  A citromos öntethez
  • 200 g átszitált porcukor
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál forró víz

Elkészítése:

A tojások sárgáját elválasztjuk a fehérjétől. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, miközben fokozatosan hozzáadjuk a cukor egyharmadát. A tojássárgáját a maradék cukorral sűrű habbá keverjük, majd hozzáadjuk az átszitált lisztet, a vaníliás cukrot, az olajat és a langyos tejet, majd alaposan összekeverjük. A felvert tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk a tojássárgájás masszába, hozzáadjuk a kandírozott citromot, a reszelt citromhéjat és egy evőkanál citromlevet. Az egészet könnyed mozdulatokkal összedolgozzuk, majd kivajazott és liszttel megszórt kuglófformába öntjük.
170 °C-ra előmelegített sütőben, sütőpapírral letakarva kb. 50 percig sütjük. Miután kihűlt, ráöntjük a citrommázat.

A mázat az összes hozzávaló összekeverésével készítjük el.

Ezek is jól jönnek majd: