info text

Lencseleves

ReceptekLevesek
2025. 03. 05.
Nádobí BORDEAUX
Főzz egy ízletes lencselevest, amely nemcsak laktató, hanem az indiai fűszerek gazdag ízével és illatával is felmelegít!

Készítsd elő a következőket:

  • 150 g vöröslencse
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 sárgarépa
  • 1 nagyobb hagyma
  • 1 póréhagyma – a fehér része
  • 1 liter víz
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér
  • 1 lilahagyma + olaj a sütéshez
  • 1/2 teáskanál garam masala
  • 1/2 teáskanál kurkuma
  • fokhagyma ízlés szerint
  • chilipaszta ízlés szerint
  • só, bors

Elkészítése:

Felhevítünk egy kevés olajat, majd aranyszínűre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk az apróra vágott sárgarépát, póréhagymát és fokhagymát, majd további 2 percig pirítjuk. Belekeverjük a chilipasztát, a reszelt gyömbért és az összes fűszert, majd rövid ideig tovább pirítjuk. Felöntjük vízzel, és alaposan elkeverjük.

Az átöblített lencsét a fazékba szórjuk, majd a levest időnként megkeverve kb. 30 percig főzzük. Közben egy kevés olajon aranybarnára sütjük a szeletekre vágott lilahagymát. A felesleges zsiradékot egy szalvétával leitatjuk róla.

A megfőtt leves kétharmadát turmixgépbe öntjük, és simára turmixoljuk, a maradékot félretesszük.

A két részt összekeverjük, és ha szükséges, forró alaplével vagy vízzel hígítjuk. Ízlés szerint fűszerezzük.

Tálalás előtt a levest megszórjuk a sült hagymával és aprított petrezselyemmel.

Az elkészítésben segítségedre lehet: