Macaron
21 macaronhoz a következőkre lesz szükséged:- tojáshab 1 nagyobb tojás fehérjéből
- cukorszirup főzet (55 g cukor és 15 ml víz)
- 55 g porcukor
- 55 g mandulaliszt
- ételszínezék
Töltelék:(egy adag töltelék mennyisége 21 macaronnak felel meg)
Gyümölcsös- 80 g mascarpone,
- 10 g puha vaj,
- 80 g gyümölcslekvár (pl. málna),
- 1 evőkanál porcukor
Vaníliás- 50 g vaj
- 60 g porcukor
- 3 evőkanál habtejszín,
- 1 teáskanál vanília kivonat
Csokis- 50 ml habtejszín,
- 65 g étcsokoládé,
- 10 g vaj
- 1 evőkanál cukor
Elkészítése:
A forró cukorszirupot óvatosan a tojásfehérjéhez keverjük és
felverjük. A mandulaliszttel elkevert,
átszitált porcukrot részletekben adagolva a tojásfehérjés keverékhez keverjük. A keveréket annyi részre osztjuk, ahány színű macaront szeretnénk elkészíteni, és hozzáadjuk az ételszínezéket. A tésztát egy
díszítőzacskó segítségével eloszlatjuk a
tepsire helyezett
szilikonformában, majd a tepsit többször óvatosan megkocogtatjuk az asztalon, hogy a buborékok eltávozzanak a macaronokból. A macaronokat
45 percig szobahőmérsékleten száradni hagyjuk, hogy ne ragadjanak össze, majd
150 °C-on 15–17 percig sütjük. Miután kihűlt, a macaronokat megtöltjük a kiválasztott töltelékkel (a csokoládétöltelékhez fel kell melegíteni a tejszínt, és hagyni, hogy a csokoládé megolvadjon benne, a többi töltelékhez csak keverjük össze a hozzávalókat) egy díszítőzacskó segítségével.
Tudtad...hogy a macaronok eredetileg Olaszországból származnak? Medici Katalin olasz udvari cukrászai hozták magukkal Franciaországba, amikor 1533-ban II. Henrik francia király felesége lett.
Cseresznye limonádé
Hozzávalók:- 3 csésze kimagozott cseresznye
- 2 lime
- 6 csésze víz
- 1/2 csésze kristálycukor vagy méz
- jég, lime szeletek és cseresznye díszítésnek
A lime-ot alaposan megmossuk, szeletekre vágjuk, és a cseresznyével és a cukorral együtt
turmixgépbe tesszük. Péppé turmixoljuk, hozzáadunk 2 csésze vizet, és még egyszer röviden turmixoljuk. A pépet
finom szitán átszűrjük
egy nagy kancsóba, hozzáadjuk a maradék vizet, jeget és tálaljuk. Egészségedre!
Sacher-torta
A „zaher” a világ egyik leghíresebb és legnagyobb becsben tartott csokoládés süteménye. Ausztriából származik, és nevét az azonos nevű bécsi cukrásznak, Franz Sachernek köszönheti, aki először 1832-ben mutatta be Bécsben.
Hozzávalók 20 cm átmérőjű formához:- 75 g 55%-os étcsokoládé,
- 3 tojás, 65 g vaj,
- 20 g porcukor
- 1 g só,
- 1 zacskó vaníliapor,
- 90 g kristálycukor,
- 65 g finomliszt,
- 50 g sárgabaracklekvár,
- egy kevés vaj és liszt a forma kikenéséhez és megszórásához
A ganache-hoz (csokiöntet):- 250 ml tejszín,
- 375 g 55%-os étcsokoládé
A csokoládét apró darabokra törjük és
egy tálban vízfürdőben felolvasztjuk . Elválasztjuk a tojássárgáját a fehérjétől és félretesszük. A vajat a porcukorral, a sóval és a vaníliás cukorral egy tálban habosra keverjük. Ha a keverék jól összeállt, apránként hozzáadjuk a kissé felvert tojássárgáját, összekeverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott csokoládét. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá
verjük és óvatosan a masszához adjuk, végül hozzáadjuk a lisztet és óvatosan addig keverjük, amíg homogén masszát nem kapunk.
A megvajazott és lisztezett
formába öntjük, és
175°C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni a tortát, majd kifordítjuk a formából. A tortát széltében felvágjuk, hogy 3 korongot kapjunk. A korongokat megkenjük egy réteg lekvárral, és egymásra helyezzük. A lekvárral megkenjük a sütemény széleit és a teljes felületét is.
Elkészítjük a ganache-t: A tejszínt egy lábasban felforraljuk, hozzáadjuk az összetört csokoládét, és szorgalmasan kevergetjük, amíg a csokoládé elolvad. Ezt követően a ganache-t elkenjük a torta teljes felületén. Legalább 20 percig hűlni hagyjuk. A felszeletelt tortát tejszínhabbal tálaljuk.