Hozzávalók (két koszorúhoz):
- 750 g finomliszt
- 300 ml tej
- 100 g vaj
- 30 g kristálycukor
- 20 g élesztő
- 3 tojás
- 1 vaníliás cukor
- ½ kk. só
A máktöltelékhez:
- 200 g darált mák
- 300 ml tej
- 80 g porcukor
- 30 ml rum
Elkészítés:
Futtasd fel az élesztőt három evőkanál meleg tejjel és egy kis cukorral. A puha vajat dolgozd el a tojással és a cukorral. Add hozzá a lisztet, a sót, a vaníliás cukrot, a felfutott élesztőt és a maradék langyos tejet. Dolgozd ki a tésztát, és
hagyd egy órán át kelni. Eközben készítsd el a tölteléket. Főzd fel a tejet a mákkal és a cukorral. Ízlés szerint rumot is adhatsz hozzá. Hagyd kihűlni a tölteléket. Ha a tészta megkelt, oszd két részre. Az egyik felét nyújtsd ki egy
deszkán. A kinyújtott tésztát kend meg a töltelék felével, és tekerd fel. A tésztarudat hosszában vágd fel, de az utolsó néhány centimétert hagyd ki. A rudat csavard meg többször, hogy szép koszorúformája legyen, végül nyomd össze a két végét. Ugyanígy készítsd el a tészta másik felét is.
170 °C-ra előmelegített sütőben süsd a koszorúkat kb. 25 percig. Várd meg, amíg kihűlnek, majd szeleteld fel és
porcukrozd meg őket.
Jól jöhetnek hozzá: