Nyúlhús csalános nokedlivel
- 6 nyúlcomb
- 2 sárgarépa
- 2 szárzeller
- 2 hagyma
- 1 fehérrépa
- 100 ml száraz fehérbor
- 3 evőkanál dijoni mustár
- 4 szem szegfűbors
- 4 szem fekete bors
- 2 babérlevél
- 1 l hús- vagy zöldségalaplé
- 60 ml tejszín
- olaj a pirításhoz
- 2 evőkanál finomliszt és 2 evőkanál vaj a rántáshoz
- só, bors
A nyúlcombokat megsózzuk, megborsozzuk. Egy kuktában kevés olajon röviden megpirítjuk a húst, majd félretesszük. A felkockázott zöldségeket és a fűszereket beleszórjuk a visszamaradt zsiradékba. Aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a bort, hagyjuk, hogy az alkohol elpárologjon, majd felöntjük az alaplével, és visszatesszük a pirított nyúlcombokat. Belekeverjük a mustárt, majd a kuktát lezárva kb. 30 percig főzzük. Ezután a húst és a fűszereket kivesszük, az elkészült szószt rántással enyhén besűrítjük, majd további 15 percig főzzük. Végül a mártást simára turmixoljuk, átszűrjük, hozzáadjuk a tejszínt, és összemelegítjük.
A nokedlihez: - 120 g finomliszt
- 120 ml tej
- 3 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 100 g friss csalán és medvehagyma keveréke
- 1/2 teáskanál dijoni mustár
- 2 teáskanál durvára őrölt mustár
- 1 tojás
- só, bors
A megtisztított csalánt és medvehagymát a tejjel együtt összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a felvert tojást, majd a többi hozzávalót, és alaposan elkeverjük. Egy nagy lábasban vizet forralunk, megsózzuk, majd a tésztát nokedliszaggató vagy lyukacsos reszelő segítségével a forró vízbe szaggatjuk. Amikor a nokedlik feljönnek a víz felszínére, még rövid ideig főzzük, majd leszűrjük.
Köret: vajon párolt medvehagyma és csalán
- csalán- és medvehagymalevelek
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál víz
- só, bors
A megmosott és megtisztított csalán- és medvehagymaleveleket megsózzuk, megborsozzuk, majd kevés vajon, egy kis vízzel együtt rövid ideig pároljuk, amíg kissé megfonnyadnak.