info text
KezdőlapTESCOMA BlogReceptekHúsokNyúlhús csalános nokedlivel

Nyúlhús csalános nokedlivel

ReceptekHúsok
2025. 02. 20.
Nyúlhús csalános nokedlivel - kép

Nyúlhús csalános nokedlivel

  • 6 nyúlcomb
  • 2 sárgarépa
  • 2 szárzeller
  • 2 hagyma
  • 1 fehérrépa
  • 100 ml száraz fehérbor
  • 3 evőkanál dijoni mustár
  • 4 szem szegfűbors
  • 4 szem fekete bors
  • 2 babérlevél
  • 1 l hús- vagy zöldségalaplé
  • 60 ml tejszín
  • olaj a pirításhoz
  • 2 evőkanál finomliszt és 2 evőkanál vaj a rántáshoz
  • só, bors
A nyúlcombokat megsózzuk, megborsozzuk. Egy kuktában kevés olajon röviden megpirítjuk a húst, majd félretesszük. A felkockázott zöldségeket és a fűszereket beleszórjuk a visszamaradt zsiradékba. Aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a bort, hagyjuk, hogy az alkohol elpárologjon, majd felöntjük az alaplével, és visszatesszük a pirított nyúlcombokat. Belekeverjük a mustárt, majd a kuktát lezárva kb. 30 percig főzzük. Ezután a húst és a fűszereket kivesszük, az elkészült szószt rántással enyhén besűrítjük, majd további 15 percig főzzük. Végül a mártást simára turmixoljuk, átszűrjük, hozzáadjuk a tejszínt, és összemelegítjük.

A nokedlihez:
  • 120 g finomliszt
  • 120 ml tej
  • 3 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 100 g friss csalán és medvehagyma keveréke
  • 1/2 teáskanál dijoni mustár
  • 2 teáskanál durvára őrölt mustár
  • 1 tojás
  • só, bors
A megtisztított csalánt és medvehagymát a tejjel együtt összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a felvert tojást, majd a többi hozzávalót, és alaposan elkeverjük. Egy nagy lábasban vizet forralunk, megsózzuk, majd a tésztát nokedliszaggató vagy lyukacsos reszelő segítségével a forró vízbe szaggatjuk. Amikor a nokedlik feljönnek a víz felszínére, még rövid ideig főzzük, majd leszűrjük.

Köret: vajon párolt medvehagyma és csalán
  • csalán- és medvehagymalevelek
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál víz
  • só, bors
A megmosott és megtisztított csalán- és medvehagymaleveleket megsózzuk, megborsozzuk, majd kevés vajon, egy kis vízzel együtt rövid ideig pároljuk, amíg kissé megfonnyadnak.
 

Az ételn elkészítéséhez és tálalásához jól fog jönni: