- 300 g félfogós liszt
- 150 g puha vaj
- 3 tojássárgája
- 150 g kristálycukor
- 1 kk. sütőpor
A töltelékhez:
- 500 g hámozott, cikkekre vágott alma
- 20 g vaníliás cukor • 3 ek. dzsem (lehetőleg fügéből)
- 2 ek. almapálinka (brandy, calvados)
- 2 kk. őrölt fahéj • 2 friss füge
- 3 ek. dió vagy mandula, szárazon megpirítva
- 1 ek. fagyasztva szárított füge
A morzsához:
- 80 g félfogós liszt
- 50 g vaj
- 50 g porcukor
Keverd a lisztet, a cukrot, a sütőport, a tojássárgáját és a vajat addig, amíg morzsás állagú lesz, majd egy gyúródeszkán dolgozd tésztává. Csomagold fóliába, és tedd kb. 30 percre a hűtőbe. Eközben készítsd el a tölteléket. Az almát hámozd meg és vágd vékony cikkekre vagy kisebb darabokra. Locsold meg az almapálinkával, ízesítsd a vaníliás cukorral és a fahéjjal. Keverd hozzá a diót vagy a mandulát. A tésztát sütőpapíron nyújtsd akkorára, mint a sütőforma. Helyezd a kikent, liszttel megszórt formába. A forma oldalán és alján is nyomkodd le a tésztát, a felesleget vágd le. Kend meg a pite alját a dzsemmel, majd tedd bele az almás keveréket. Szórd meg a morzsával, és 180 °C-ra előmelegített sütőben süsd kb. 30 percig. A fagyasztva szárított fügét törd apróra, és szórd meg vele a kész pitét. A friss fügét szeleteld fel, a sütési idő vége előtt 5 perccel helyezd a pitére, majd süsd készre a pitét.
TIPPÜNK: A friss fügét már a sütési idő letelte előtt 5 perccel is ráteheted a pitére, hogy kissé megpirítsd.