A tésztához:
- 250 g finomliszt
- 220 g vaj
- 5 g só
- 125 g kukoricakeményítő
- 1 tojás
- 60 ml hideg víz
- ½ ek. fehérborecet
A töltelékhez:
- 250 ml 33%-os tejszín
- 200 g füstölt szalonna
- 200 g gruyere vagy cheddar sajt
- 10 ml olaj
- 2 hagyma
- 5 tojás
- egy maroknyi spenótlevél
- só, bors
- szárazbab a vaksütéshez
- 20 g finomliszt
Morzsold össze a lágy vajat a sóval. Add hozzá a keményítőt, az ecetet és a vizet, jól keverd össze. Apránként keverd hozzá a lisztet is, így dolgozd ki a pitetésztát. A tésztát csomagold frissentartó fóliába, és éjszakára, de legalább 2 órára tedd a hűtőbe. Aprítsd fel a hagymát és kockázd fel a szalonnát, olajon röviden pirítsd meg őket. Tedd félre. A tésztát nyújtsd ki egy liszttel megszórt
alátéten, majd tedd vajjal kikent
sütőformába. Az oldalt kilógó tésztát vágd le úgy, hogy csak kb. 0,5 cm-rel lógjon túl a forma szélén. A tészta alját szurkáld meg villával, hogy sütés közben hatékonyabban távozzon belőle a gőz. A tésztával kibélelt formát pihentesd 30 percig a hűtőben. Ezután teríts sütőpapírt a tésztára, erre pedig szórj szárazbabot, ami lenyomja a tésztát.
180 °C-ra előmelegített sütőben süsd kb. 20 percig. 20 perc után távolítsd el a babot, a tésztát szórd meg a lereszelt sajt kisebbik részével, és tedd vissza a sütőbe 5 percre. Ezután vedd ki a tésztát a sütőből, és töltsd meg a maradék sajttal, a hagymával, a szalonnával és a spenóttal. Öntsd le a sós-borsos, vajjal és tojással elkevert tejszínnel. Az előkészített lepényt tedd vissza a sütőbe,
és 180 °C-on kb. 40 perc alatt süsd készre.Ami hasznos lehet: