Hozzávalók:
- 800 g főtt fehér cannellini bab
- 350 g burgonya
- 250 g szárazabb kenyér
- 100 g kekáposztalevél, szár nélkül
- 300 g csíkokra vágott káposzta
- 5 sárgarépa
- 3 szárzeller
- 2 paradicsom
- 2 l zöldségleves alaplé
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 1 hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- olívaolaj ízlés szerint
- kakukkfű ízlés szerint
- só, bors
Elkészítése:
A zöldségeket felkockázzuk. A babot lecsepegtetjük, kettéosztjuk, egy részét pürésítjük. Egy mély fazékban aranybarnára pirítjuk a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsomot és a paradicsompürét, a pürésített babot, és az egészet kis ideig pirítjuk. Felöntjük a húslevessel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a burgonyát, a sárgarépát, a zellert, a kakukkfüvet, a kelkáposztát és a káposztát, majd fedő alatt puhára főzzük. A maradék babot a már megfőtt leveshez adjuk hozzá. A szeletekre vágott kenyeret egy mély tál aljára tesszük, ráöntjük a leves egy részét úgy, hogy a kenyeret teljesen ellepje, rátesszünk egy második réteg kenyeret és ráöntjük a leves maradékát. Hűtőbe tesszük legalább 2 órára. Tálalás előtt kivesszük a levest a tálból, fazékba öntjük és felforraljuk. Olívaolajjal megcsöpögtetve tálaljuk.