Hozzávalók:
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál olaj
- 1 evőkanál liszt
- 250 g szilvalekvár
- 1 evőkanál citromhéj
- 2 babérlevél
- 2 egész fahéjrúd
- 10 szegfűszeg
- egy csipet só
- 1 evőkanál cukor (a lekvár édességétől függően)
- 10 dkg reszelt mézeskalács a sűrítéshez (szükség szerint)
A vajból, olajból és lisztből rántást készítünk, felöntjük vízzel (kb. ½ liter), és rövid ideig forraljuk. Hozzáadjuk a citromhéjat, a babérlevelet, a fahéjat, a szegfűszeget, a csipet sót, a cukrot, és egy lábosban körülbelül 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a szilvalekvárt és további 10 percig főzzük. A szósznak félig folyékony állagúnak kell lennie, szükség szerint vízzel hígítjuk. Főzés után leszűrjük és reszelt mézeskalácssal besűrítjük. Ízlés szerint cukrozzuk, majd rövid ideig tovább főzzük. Füstölt hússal (vagy vadhússal) és zsemlegombóccal tálaljuk.