info text
  • Bejelentkezés
  • Bejelentkezés

Vadlakoma

HúsokReceptek
2023. 10. 19.
Nem minden családban van vadász, ezért leginkább a bevásárlóközpontba járunk vadászni, ahol a világ számtalan pontjáról származó vadhúst egész évben megtaláljuk a fagyasztó pultokban. Ezen kívül léteznek webáruházak, melyek kínálnak hazai vadat is. A patás- (őz, szarvas, dámszarvas, muflon, zerge, vaddisznó), szárnyas- (fácán, kacsa, fogoly, fürj, gyöngytyúk, galamb) vagy nyúlhúst speciális hűtőcsomagolásban szállítják ki az otthonodba, és ezután kezdődhet is a lakoma.

Egy órán belül elkészülő ínyenc vadételek

Az olyan kiváló és specifikus húsoknál, mint a vadhús, különösen fontos a maximálisan természetes íz megőrzése. Erre a legkiválóbb megoldás a kuktafazék, mely semmit nem vesz el a hús ízéből és zamatából. A kuktában történő elkészítés gyors, mely nem csak az ízélmény megőrzése miatt fontos szempont, hanem a vadban és más élelmiszerekben található tápanyagok megtartása miatt is. Egyszerűen tedd a hozzávalókat az ULTIMA+ kuktába, helyezd fel a fedőt, állítsd be a kívánt nyomást, kapcsold be a tűzhelyet, és egy órán belül tálalhatod is az ebédet. Próbáld ki séfünk, Pavel Šnajder receptjeit:
Gombás őzpörkölt - kép

Gombás őzpörkölt

Hozzávalók:
  • 1 kg őzlapocka
  • 300 g erdei gomba
  • 300 ml alaplé vagyí víz
  • 150 g hagyma
  • 150 g sárgarépa
  • 150 g zeller
  • 150 g petrezselyem
  • 2 dl vörösbor
  • 1 citrom héja
  • só bors
  • citromos kakukkfű, boróka, babérlevél, fehér bors ízlés szerint
  • ecet ízlés szerit
A megtisztított húst kockázd 2 x 2 cm-es darabokra. A nagyobbszeletkre vágott zöldséget és hagymát zsíron pirítsd aranybarnára. Add hozzá a húst, a fűszereket, sózd, borsozd, és süsd meg valamennyi oldalát. Öntsd fel a vörösborral, majd főzd 5 percig, hogy az alkohol elpárologjon. keverd hozzá az ecetet, citrom héjat és az alaplevet vagy vizet. Kuktában főzd 50 percig. A megpuhult húst vedd ki, és tedd félre. Zsíron pirítsd meg a gombát, sozd, borsozd. A kuktában található levet szűrd át egy szitán, majd öntsd vissza a kuktába. Add hozzá a gombát, forrald fel és igény serint még ízesítsd.
Fehérboros, tejfölös nyúlcomb - kép

Fehérboros, tejfölös nyúlcomb

Hozzávalók
  • 4 nyúlcomb
  • 200 ml fehérbor
  • 150 g sárgarépa
  • 150 g petrezselyem
  • 150 g zeller
  • 3 evőkanál tejföl
  • 2 hagyma
  • 2 evőkanál zsír
  • Szalonna a spékeléshez
  • cukor és olaj ízlés szerint
  • só, bors
  • boróka, babérlevél, fehérbors, kardamon
  • málnalekvár
A combokat spékeld meg szalonnával, sózd, borsozd, és zsíron süsd a kuktában. Ezután vedd ki, és tedd félre. A húslébe tedd afelkockázott zöldséget, és pirítsd aranybarnára. Helyezd vissza a húst az edénybe, add hozzá a fehérbort, és főzd 5 percig, hogy az alkohol elpárologjon. Add hozzá az összes fűszert, és kuktában főzd puhára 30 percig. A megpuhult húst vedd ki, a mártást (melyet rántással besűríthetsz) szűrd át egy finom szitán, és ízesítsd sóval, borssal, ecettel és cukorral. Keverd hozzá a tejfölt, és tálald málnalekvárral.
Dámszarvas lapocka csipkebogyó mártással - kép

Dámszarvas lapocka csipkebogyó mártással

  • 1 kg dámszarvas lapocka
  • 200 g csipkebogyó befőtt
  • 200 ml vörösbor
  • 150 g sárgarépa
  • 150 g petrezselyem
  • 150 g zeller
  • 2 hagyma
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál ecet
  • 3 evőkanál zsír
  • 2 evőkanál finomliszt
  • só, bors
  • boróka, babérlevél, fehérbors
  • friss petrezselyem zöld dísztésnek
A zsírból és lisztből készíts rántást. A húst sózd és borsozd, a hagymát és a zöldséget vágd apróra. A húst pirítsd körbe zsíron, és tedd félre. Az edénybe tedd bele a zöldségeket a hagymával, és pirítsd aranybarnára. Add hozzá a cukrot, és várd meg, míg karamellizálódik. A megpirított zöldséghez add hozzá az ecetet, és várd meg, míg elpárolog. Add hozzá a csipkebogyó befőttet ill. a fűszereket. Tedd vissza körbepirított húst, öntsd bele a vörösbort, amjd adj hozzá annyi vizet, hogy ellepje a húst. Főzd puhára 50 percig, majd vedd ki a húst, és tedd félre. Az előre elkészített rántást add hozzá a mártáshoz, forrald 10 percig, majd az egészet passzírozd át egy finom szitán. Ízlés szerint sózd, borsozd. A húst szeleteld fel, és tálald carlsbadi knédlivel.
 

Karlovarský knedlík - Carlsbadi knédli

  • •130 ml tej
  • 110 g rétesliszt
  • 1 felkockázott kifli
  • 30 g apró kockáka vágott szárított sonka
  • 1 tojássárgája
  • 1 tojásfehérje
  • 2 evőkanál aprított petrezselyem zöld
  • só, bors
A lisztet, sót, borsot, tojássárgáját, tejet, sonkát és petrezselyem zöldet keverd össze, add hozzá a habbá vert tojásfehérjét, majd a kiflit. Alaposan keverd össze, és gyűrj belőle tésztát. A kikent formát töltsd meg a tésztával, és főzd vízben 30 percig.